VILLA PERGOLA VROONDAAL

Op een voormalig kassenterrein van circa 100 hectare tussen Den Haag en de duinen is sinds 2004 villawijk Vroondaal in ontwikkeling. Vanaf 2011 zijn de eerste villa’s gerealiseerd. Op één van de laatste percelen van de eerste bouwfase staat Villa Pergola, een gezinswoning op een kavel van ruim 1000m2.

De oriëntatie van het langwerpige kavel in oost-west richting en het dicht aangrenzende woongebouw aan de noordzijde vroeg om een langwerpig volume/-rug langs de noordzijde die zich over zijn hele lengte oriënteert richting de tuin.

Een uitstekende tuinkamer/ serre naar het zuidwesten vormt de voor- en achtertuin waarbij het glazen volume de ruimtelijkheid van de tuin niet beperkt.

De pergola strekt zich langs het hele gebouw uit over de tuinkamer en creëert daarnaast twee overdekte terrassen die ieder een zorgvuldig geproportioneerde buitenkamer vormen.

In de tuinkamer zelf zit de woonkeuken die het hart van de woning vormt. Hier komen het gezin en vrienden bij elkaar en worden door de eigenaar, een gepassioneerde hobby-kok, culinairs verwend. Glazen gevels naar de terrassen laten binnen- en buitenruimtes natuurlijk in elkaar overgaan. De woonkeuken staat in open verbinding met woon- en speelkamer die tevens georiënteerd zijn naar de terrassen en door zorgvuldig gepositioneerde ramen uitkijken naar voor- en achtertuin.

Terwijl de leefruimtes op de begane grond zeer ruim opgezet zijn is de bovenverdieping compact ingedeeld. Net als op de begane grond is de noordoostgevel redelijk gesloten en oriënteren de slaapkamers zich richting de tuingevels.

Oplevering: 2020
Opdrachtgever: particulier
Aannemerij: SDO Zwijndrecht

Interieur: Stumpf Van Dongen Interieur
Fotografie: Sebastian van Damme, Emma Groenenboom